Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Yemeği

Enginar, papatyagiller familyasına ait bir bitkidir. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Enginar bitkisi, sağlık açısından birçok fayda sunar. Kalp hastalıkları, kolesterol seviyesi ve kanserle mücadelede etkili olup, bağışıklık sistemini güçlendirme potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda karaciğer yağlanmasının giderilmesinde önemli bir rol oynar ve hücre yenileyici özelliği sayesinde sindirim sistemine büyük katkı sağlar. Bu nedenle, küçük çocuklara enginar yeme alışkanlığının kazandırılması oldukça önemlidir.

Enginarın Kullanım Alanları

Enginar, çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Zeytinyağlısı, salatası, çorbası ve dolması yapılabilir. Et severler için ise etli enginar yemeği ideal bir tercih olabilir. Hazırlanması ve yapımı oldukça kolaydır. Enginarlar, marketlerde ve manavlarda soyulmuş şekilde satılmaktadır ve bu hazır enginarlara "çanak enginar" adı verilir. Zamanı olmayanlar için hazır enginar pratik bir seçim olabilir. Akşam yemekleri için oldukça uygun bir seçenektir.

Etli Enginar Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 10 adet enginar çanağı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 litre soğuk su
  • 300 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Etli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Etli enginar yemeği yapımı için öncelikle derin bir kaba limon suyu ve soğuk su konularak enginarlar bir müddet bekletilir. Diğer bir yandan, kuşbaşı doğranmış dana eti derin bir tencerede 2 çay bardağı zeytinyağı ile sotelenir. Soğanlar ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Kuşbaşı etler saldığı suyu çekince, içerisine soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Patates ve havuçların kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Soğanlar pembeleşince tencereye ilave edilir. Bezelye ister taze ister konserve olarak tercih edilebilir. Patates ve havuçlar yaklaşık 5-6 dakika kadar sotelendikten sonra bezelyeler de tencereye ilave edilir. Damak zevkine göre yemeğe salça da ilave edilebilir, ancak enginar yemeklerinde çok fazla salça tercih edilmediğini de hatırlatmak gerekir. Tuz, karabiber ve pul biber ilave edilir. Daha sonra 3 bardak sıcak su ilave edilerek tüm sebzeler yaklaşık 20-25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu süre sonunda, enginarların suyu süzülerek iri küpler halinde doğranır. Dereotu saplarından ayıklanarak ince ince kıyılır. Tenceredeki sebzelerin üzerine önce enginarlar, daha sonra da dereotu ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Tencerenin kalan su durumuna göre 1 bardak daha su ilave edilebilir. Etli enginar yemeği 15-20 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. Pişen etli enginar yemeği, servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Garnitürlü Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Garnitürlü Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Çayı Faydaları Nelerdir?

Enginar Çayı Faydaları Nelerdir?

Güncel

Enginar Suyu Zayıflatır mı?

Enginar Suyu Zayıflatır mı?