Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Enginar

Oldukça değerli bir sebze olan enginar, ülkemizde en çok Ege ve Marmara Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Sağlığa olan faydaları bakımından birçok kişi tarafından tüketilmesi tercih edilen bu şifalı sebze, demir açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra yüksek besin değerine sahiptir. Temizlenmesi biraz zahmetli olsa da, şahane lezzeti ile bu açığı kapatan enginar, özellikle bezelye ile yapıldığında muhteşem bir tat sunar. Bugünkü akşam yemeğinizde farklı bir sebze yemeği sunmak istiyorsanız, bezelyeli enginar tarifini mutlaka denemelisiniz. Özel davetlerinizde de şahane görünüşü ile gönül rahatlığıyla sunum yapabileceğiniz bezelyeli enginar, sofranızda göz doldurucu bir yemek olacaktır.

Bezelyeli Enginar Malzemeleri

  • 6 adet enginar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet orta büyüklükte havuç
  • 1 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz

Bezelyeli Enginar Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, enginar satın alırken taze olmalarına özen göstermelisiniz. Bunu anlamak için aldığınız enginarları baş bölümünden tutarak salladığınızda, eğer enginar sallanıyorsa bu tazelik işaretidir. Enginarın yenebilir kısmı yumru biçiminde etli olan bölümü ve sap bölümünün bir kısmıdır. İlk olarak enginarın yapraklarını ayıklamalısınız. Yaprakları ayıkladıktan sonra enginarın baş kısmını kesin ve tıpkı elma soyar gibi dış kabuğunu soyun. Daha sonra enginarın göbek kısmında bulunan tüyleri bıçakla oyarak çıkarın. Enginarların dış kısmını kararmaması için limonla ovalayın ya da limonlu suyun içine alın. Eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsanız, enginarı hazır soyulmuş olarak da satın alabilirsiniz. Enginarları temizleme işlemi bittikten sonra bezelyeli enginar tarifini hazırlamaya geçebilirsiniz.

Enginarlar limonlu suda beklerken, bir tavada biraz zeytinyağı içerisinde ince doğradığınız kuru soğanı kısık ateşte pişirin. Bu arada havuç ve patateslerin kabuklarını soyarak küp-küp doğradıktan sonra soğanların üzerine ekleyip hafifçe kavurun. Ardından bezelyeyi de ilave ederek karıştırın ve tavanın altını kapatın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz enginarların göbek kısmına hafifçe kavurduğunuz garnitürlü karışımı doldurun. Geniş bir tavanın içerisine yan yana dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip suyunu ilave edin ve tuzunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Pişmeye yakın enginarların üzerine toz şekeri serpip tavanın altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin. Hazır olan enginarları servis tabağına alarak üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Enginar, karaciğer sağlığını destekleyen ve sindirimi kolaylaştıran özellikleri ile bilinir. Ayrıca, enginarın içerdiği yüksek lif oranı, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bezelye ise protein ve lif bakımından zengin olup, vitamin ve mineral içeriği ile dengeli bir beslenme sağlar. Bu iki sebzenin bir araya gelmesiyle hazırlanan bezelyeli enginar, hem lezzetli hem de besleyici bir yemek alternatifi sunar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Feriha

12 Temmuz 2024 Cuma

Enginarın taze olup olmadığını anlamak için baş bölümünden tutup salladım ama tam olarak anlamadım, baska bir yol var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Feriha,

Enginarın taze olup olmadığını anlamak için başka bir yöntem de enginar yapraklarına bakmaktır. Yaprakları parlak ve canlı renkte olmalıdır. Ayrıca yaprakların kolayca kopmaması ve sert olması da tazelik belirtisidir. Enginarın alt kısmına bastırdığınızda sert ve dolgun hissetmelisiniz. Bu yöntemlerle tazeliği daha iyi anlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Faydaları Nelerdir?

Enginar Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Çiğ Yenir mi?

Enginar Çiğ Yenir mi?

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Sapı Özellikleri

Güncel

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Kaç Kalori?dir?

Güncel

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri