Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması

Enginar, yağ ve kalori değeri düşük, besin değeri yüksek olan kış sebzeleri arasında yer alır. Her sebzenin tüketiminde olduğu gibi enginarın da mevsiminde ve taze olanını tüketmek daha sağlıklıdır. Enginarın faydaları arasında böbrek yetmezliğine iyi gelmesi, cilt hastalıklarında tedavi edici olması, kilo vermeye yardımcı olması ve kan akış hızını artırması yer alır. Yalnızca enginar değil, enginar yapraklarından elde edilen enginar suyunun da insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Enginar suyu; sindirime yardımcı olur, kolesterol dengesini sağlar, karaciğer hastalıklarında tedavi edicidir ve anne sütünü artırır gibi birçok faydası vardır.

Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler
  • 4 tane taze yapraklı enginar
  • 2 tane limon
  • 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 su bardağı kadar pirinç
  • 2 tane orta boylarda domates
  • 1 tane küçük kuru soğan
  • 3-4 dal kadar taze soğan (Kökleri kullanılmaz)
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar karabiber
  • Yarım çay kaşığı kadar kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber

Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginar dolması, teferruatlı bir yemektir ancak yapmak oldukça eğlencelidir ve kesinlikle uğraşmaya değer bir lezzete sahiptir.

Enginarın tüyleri temizlenir. Bu tüyler ne yaparsak yapalım biraz kalır, bu sorun değildir. İsterseniz enginarın tüylerini temizlemeyebilirsiniz.

Bir limon sıkılır ve derin, geniş bir kap içerisinde bol su ile karıştırılır. Enginarın sap bölümü tam dibinden kesilir, enginarların tam düz durabilmesi için yapılır. Yaprakların düz olmasına göre en dışta yer alan yapraklardan bazıları çıkarılabilir. Daha sonra enginarların dışını ve yapraklarını en orta bölüme kadar aralayarak ılık su ile yıkayın ve limonlu suyun içine bırakın.

Enginar dolması harcı için pirinçler önceden yaklaşık olarak 30 dakika kadar ıslatılabilir. Pirinçler, rendelenmiş domatesler, ufak ufak doğranmış kuru soğan, ufak ufak doğranmış yeşil soğan, ince ince kıyılmış maydanoz bir kap içerisinde karıştırılır. Ardından karabiber, kimyon, tuz ve pul biber eklenir, özdeşleşene kadar karıştırılır.

Enginarlar kesme tahtası üzerinde doldurulur, harcın dağılmasını önlemek için. İlk olarak en dış yapraklardan başlayın ve iç yapraklara doğru doldurulur, iç harcı fazla koyulmaz, pirinçler şişeceği için fazla doldurmak iyi değildir.

İç harcı doldurulan enginarlar derin bir tencere içine alınır. Enginarların yarı kısmına gelecek kadar su ilave edilir. Diğer bir limonu da bu su içerisine sıkılır. Zeytinyağı üzerinde gezdirilir.

Tencere kapağı kapatılır. Su kaynayana dek orta ateş daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Enginar kabukları yumuşadığı ve pirinçler de şiştiği zaman enginar dolması yemeği pişmiş demektir. Servise hazır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Enginar Nasıl Pişer?

Enginar Nasıl Pişer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Enginar Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?

Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri