Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yemeği

Enginar yemeği, adından da anlaşılacağı üzere, farklı tariflerle hazırlanabilen bir yemektir. Enginar, hem görünümü hem de tadı itibariyle diğer sebzelerden ayrılan özel bir sebzedir. Diğer sebzeler genellikle bir parça halinde kullanılırken, enginarın her kısmından ayrı yemek ve meze çeşitleri hazırlanabilir. Aynı kısımdan bile çeşitli yemekler yapılabilir. Enginar yemeğinden bazı örnekler, pirinçli enginar dolması, farklı malzemelerle yapılan enginar çanağı dolması, enginar kalbi salatası ve enginar yemeğidir. Kalp ve karaciğer dostu olarak bilinen enginarı fazla tüketmek bu açıdan oldukça faydalıdır. Ancak taze enginarı pişirme aşamasına getirmek biraz zordur. Bu nedenle birçok kişi, bu sebzeyi pişirmekten çekinir. Oysaki birkaç denemeden sonra eliniz alıştığında bu iş hiç de zor olmayacaktır. Ayrıca enginarın bazı kısımları piyasada hazır halde satıldığından, buradan temin edip kolaylıkla istediğiniz lezzetleri hazırlayabilirsiniz.

Enginarla hazırlanan yemekler nadiren kıymalı olarak yapılsa da, asıl lezzeti zeytinyağlı olarak yapıldığında ortaya çıkar. Sağlıklı bir yaşamı alışkanlık haline getirmek isteyenler için enginarla hazırlanan yemekler iyi bir alternatif olabilir. Özellikle kalp hastaları gibi hayatını diyetle geçirmek zorunda kalanların enginar yemeğini öğünlerine eklemesi gerektiği, uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Enginarın her kısmı ayrı bir öneme sahip olsa da, en kolay yemek, enginar çanağı olarak adlandırılan kısmından yapılır. Bu kısım hazır olarak satıldığından, mutfakta bize düşen görev enginarı doğramaktır. Tabi her yemeğin kendisine ait bazı önemli hususiyetleri ve püf noktaları bulunur. Güzel ve bembeyaz bir enginar pişirmek için enginarın kararmaması gerekir. Bunun için limonlu sudan yararlanılabilir.

Enginar Yemeğinin Malzemeleri

  • 5 adet çanak enginar,
  • 1 adet limonun suyu,
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 adet orta boy patates,
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye,
  • 1 adet küçük boy havuç,
  • Bir miktar dereotu,
  • Bir fiske karabiber,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Toz şeker,
  • Sıcak su,

Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Enginar, çabuk kararan bir sebze olduğu için yemeği pişirmeye başlamadan önceki aşama çok önemlidir. Yemeğin içindeki enginarın beyaz görünümde kalması için, enginarı birkaç saat öncesinden limonlu ılık suda bekletmek gereklidir. Bunun için enginarı arzu edilen büyüklükte doğrayarak bu işleme başlayabilirsiniz.

Öngörülen süre dolduktan sonra yemeğin pişirilmesi aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte biraz tuz ekleyerek kısık ateşte sotelemeye başlayın. Diğer taraftan, daha önce limonlu suda bekletilen enginarı birkaç su yıkayıp süzün. Patatesi de yemeklik doğrayıp, her iki sebzeyi soğanlar ölmeye başladığında üzerine ilave edip bir süre daha kavurun. En son olarak halka şeklinde doğranan havucu ekleyip yemeğin suyunu ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğin pişme aşaması çok uzun sürmeyecektir.

Enginar yemeğinin haşlanmış bezelyesini, tuzunu, toz şekerini ve karabiberini de ilave edip pişinceye kadar kaynatın. Yemek piştiğinde ocağın altını kapatın ve daha önceden doğradığınız dereotunu ilave edip yemeği dinlendirin. Zeytinyağlı olarak yapılan bu yemeği ılık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yemeğin yanında sunabileceğiniz en iyi şey bir kase yoğurttur. Enginar yemeğini arzu ederseniz kıymalı olarak ya da tavuk göğsü kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Fakat daha hafif beslenmeyi sevenler için zeytinyağlı olarak pişirilmesi tavsiye edilir.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Çayı Faydaları Nelerdir?

Enginar Çayı Faydaları Nelerdir?

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar Nasıl Pişer?

Enginar Nasıl Pişer?

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Kaç Kalori?dir?

Güncel

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Enginar Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?