Taze Enginar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Taze Enginar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Taze Enginar

Taze enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latince ismi Cynara scolymus olan bu bitki, özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde bahçelerde yetiştirilmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında mavi ve mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları arasında olgunlaşır ve sentetik otsu bir bitki olarak bilinir. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetişen enginarın gövdesi dik, sert ve boyuna olukludur. Enginarın yaprak yapısı ise sapsız, büyük, uzun ve oval şeklindedir. Çiçek üst saplarının koltuğundan çıkan uzun saplar ucunda büyük başlıklar halinde toplanmıştır. Tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların arasındaki tüyleri taşır.

Enginarın Kullanıldığı Yerler

  • Bitkinin sebze olarak kullanılan kısmı çiçek tablası ile taze dip yaprak ve kökleridir.
  • Taze enginar yapraklarında ve köklerinde hulasa bulunur ve bu yapraklardan hazırlanan çay, safra salgısını artırır ve idrar söktürücü olarak karaciğer hastalıklarında kullanılır.
  • Yapraklar ve kökte, acı madde olan cynarin, inulin, tanen ve flavonoid içeren bir glikozit bulunur.
  • Enginarın sebze olarak tüketilen kısmı, çiçeklerinin altındaki etli çiçek tablasıdır.
  • Çiçek tablası taze olarak yenilmelidir.
  • Enginarın sürgünleri, yani çiçek sapları taze iken soyularak yenilebilir.
  • İlkbahar mevsiminde baş bağlayan enginarın Türk mutfağında yapılan bazı yemekleri şunlardır: Taze Enginar dolması, bezelye ya da bakla ile hazırlanan zeytinyağlılar.

Enginarın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

  • Kandaki yağ ve kolesterol düzeyini düşürmektedir.
  • Güçlü bir idrar söktürücü olan enginar, böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve vücuttaki fazla sıvıyı atmaya yardımcı olmaktadır.
  • Şeker hastalarına tavsiye edilen taze enginar, kandaki şeker düzeyini düşürmektedir.
  • Enginar, içerdiği cynarin adlı etkili maddesi ile karaciğer ve safra kesesini destekleyen bir besin olarak uzun zamandır Batılı ülkelerde büyük kabul görmekte ve bol miktarda tüketilmektedir.

Son olarak, taze enginarın düzenli tüketimi, sindirim sistemini düzenleyici etkisi ile bilinir ve antioksidan özellikleri sayesinde genel sağlığı korur. Enginarın içerdiği lif, vitamin ve mineraller; kalp sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını iyileştirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?

Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?

Mantarlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Çanak Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Çanak Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklüde Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri