Kıymalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Kıymalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar tarifini oluşturmadan önce sizlere enginar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Enginar, papatyagiller familyasına ait, mor ve mavi renkte çiçekleri olan, 40 ile 150 santimetre boya sahip çok yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki, genel olarak Güney Avrupa'da ve ülkemizde ise Akdeniz yörelerinde yetişmektedir. Enginar bitkisi içerik itibariyle cynarin maddesi içerdiğinden dolayı karaciğer ve safra kesesinde birikmiş olan nikotin maddesi, vücuda alınan alkol ve yağın vücuttan atılmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra vücutta oluşan amonyak ve kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Enginar, bol miktarda A ve B vitamini içerdiği için atardamar kireçlenmesine iyi gelmektedir. Ayrıca cinsel gücü artırır, ateş düşürücü etkisi vardır, kuvvet verici ve iştah açıcı etkileri bulunmaktadır. İshal oluşumu, sarılık, sinir sistemi rahatsızlıkları ve romatizma gibi durumlara da iyi gelmektedir.

Kıymalı Enginar Yapılışında Kullanılan Malzemeler

  • 5 adet taze enginar
  • 2 adet taze havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı doğal sızma zeytinyağı
  • 150 gram taze kuzu kıyması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 yemek kaşığı bulgur veya 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet tavuk bulyon veya 2-3 yemek kaşığı et/tavuk suyu
  • 3-4 dal dereotu

Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?

Kıymalı enginar yapılışına ilk olarak taze olarak aldığımız, ya da varsa bahçemizden topladığımız enginarları iyice yıkayarak süzüp doğrama tahtasında küp küp doğrayarak başlayalım. Doğranan enginarları bir kaba alalım. Domatesleri de aynı şekilde temiz yıkadıktan sonra küp küp doğrayalım. Sarımsakları soyup ince ince kıyalım. Kuru soğanları da ince ince kıyalım. Havuçları ve dereotunu da güzelce doğradıktan sonra hazır olan doğal sızma zeytinyağını bir tavaya alarak iyice kızdıralım. Kızan yağın içerisine kıymayı, sarımsağı ve doğranmış olan kuru soğanları ilave edelim. Tavaya koyulan malzemelerin rengi değişinceye kadar kavuralım ve kavrulan malzemeleri 3 dakika kadar kısık ateşte bırakalım. Daha sonra havucu da ilave ederek aralıklı olarak karıştıralım. Havuç eklendikten sonra birkaç dakika daha pişirelim ve hazırlanan enginar, domates ve bulguru da ilave edelim. Tavaya alınan bütün malzemelerin üzerine et veya tavuk suyu ilave ederek malzemelerin üzerine çıkacak şekilde su ekleyelim. Biraz karıştırıp tavanın kapağını kapatalım ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar orta ateşte pişirelim. 20 dakika sonra enginarları kontrol ederek çatal batırdığımızda batıyorsa kısık ateşe alıp 5 dakika kadar daha pişirelim. 5 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve ince ince kıyılan dereotunu da ilave ederek karıştıralım ve ılık olduğu zaman servis tabaklarına alarak servise sunalım. Kıymalı enginar hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Garnitürlü Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Garnitürlü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Suyunun Faydaları Nelerdir?

Enginar Suyunun Faydaları Nelerdir?