Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı enginar dolması, hem lezzeti hem de besin değeriyle dikkat çeken bir yemektir. Zengin malzemeleri ve hazırlanışı ile sofralarınıza şıklık katacak bu tarif, sağlıklı bir alternatif arayanlar için idealdir. Hem göze hem damağa hitap eder.
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
13 Eylül 2024

Kıymalı Enginar Dolması


Kıymalı enginar dolması, birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek, hem lezzeti hem de görünümü ile iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin değerini içeriğinde barındıran bu yemek, sağlık açısından oldukça önemlidir. Besin değeri fazlasıyla yüksektir. Siz de menünüzde hem sağlıklı hem lezzetli hem de görsellik açısından ayrıcılıklı bir yemek sunumunda bulunmak istiyorsanız, kıymalı enginar dolmasını denemenizi tavsiye ederiz.

Kıymalı Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler


  • 4-5 tane enginar
  • 1 su bardağı pirinç
  • 250 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tane limon

Kıymalı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle enginarları dış kısımdan yaprakların tersine doğru kırarak parçalara ayırın. Enginarları iyice ayıkladıktan sonra kararmaması için bir kaba alın ve üzerine su ilave edin. Su içerisine limonun suyunu sıkın. Böylece enginarlar kararmadan su içinde bekleyecektir. Enginarlar limonlu suda beklerken, iç harcı hazırlayın. Önce soğanı soyup yemeklik şekilde doğrayın. Doğranan soğanları bir tava içerisine alın ve ocağın altını açın. Soğan kavruluncaya kadar, maydanozları ayıklayıp bol su ile yıkayın. Daha sonra ince ince doğrayın. Soğan pembeleşince kıymayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kıyma biraz kavrulunca, zeytinyağı, tereyağı ve domates salçasını ekleyin. Tüm malzemeler eklendikten sonra karabiber ve tuzu da ekleyin. Son olarak, pirinci bol su ile yıkayıp pişen harcın içerisine ilave edin ve pirinçlerin diri kalması için ocağın altını kapatın. Önceden doğranan maydanozları da ekleyip iyice karıştırın. Artık enginarların içine hazırlanan karışımları doldurabilirsiniz. Doldurulan enginarları tencereye yerleştirin. Geniş dipli bir tencereye dik şekilde yerleştirilen enginar dolmaları, yarısına kadar su doldurularak pişirilir. Yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirilen enginarların altını süre dolunca kapatın. Kıymalı enginar dolması artık hazır. Pişen yemeği 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Çiltay 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kıymalı enginar dolması yapımında enginarların kararmaması için limonlu suda bekletilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak, enginarları ne kadar süre limonlu suda tutmamız gerekiyor ve bu süreyi aşarsak enginarların tadında bir değişiklik olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Çiltay,

Enginarların kararmaması için limonlu suda bekletmek gerçekten önemli bir adım. Genellikle, enginarları limonlu suda 15-20 dakika kadar bekletmek yeterli olur. Bu süre, enginarların rengi koruması için idealdir. Bu süreyi biraz daha uzatırsan, enginarların tadında belirgin bir değişiklik olmayacaktır; ancak çok uzun süre bekletmek, enginarların yapısında hafif bir yumuşamaya neden olabilir. Bu nedenle, 20 dakikayı aşmamaya özen göstermek iyi bir fikir olabilir. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginar Ekstresi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Enginar Ekstresi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Enginar Kalbi Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Kalbi Tarifi ve Malzemeleri
Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?
Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?
Güncel
Enginar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Enginar Çiğ Yenir mi?
Enginar Çiğ Yenir mi?