Kıymalı Enginar DolmasıKıymalı enginar dolması, birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek, hem lezzeti hem de görünümü ile iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin değerini içeriğinde barındıran bu yemek, sağlık açısından oldukça önemlidir. Besin değeri fazlasıyla yüksektir. Siz de menünüzde hem sağlıklı hem lezzetli hem de görsellik açısından ayrıcılıklı bir yemek sunumunda bulunmak istiyorsanız, kıymalı enginar dolmasını denemenizi tavsiye ederiz. Kıymalı Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?Öncelikle enginarları dış kısımdan yaprakların tersine doğru kırarak parçalara ayırın. Enginarları iyice ayıkladıktan sonra kararmaması için bir kaba alın ve üzerine su ilave edin. Su içerisine limonun suyunu sıkın. Böylece enginarlar kararmadan su içinde bekleyecektir. Enginarlar limonlu suda beklerken, iç harcı hazırlayın. Önce soğanı soyup yemeklik şekilde doğrayın. Doğranan soğanları bir tava içerisine alın ve ocağın altını açın. Soğan kavruluncaya kadar, maydanozları ayıklayıp bol su ile yıkayın. Daha sonra ince ince doğrayın. Soğan pembeleşince kıymayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kıyma biraz kavrulunca, zeytinyağı, tereyağı ve domates salçasını ekleyin. Tüm malzemeler eklendikten sonra karabiber ve tuzu da ekleyin. Son olarak, pirinci bol su ile yıkayıp pişen harcın içerisine ilave edin ve pirinçlerin diri kalması için ocağın altını kapatın. Önceden doğranan maydanozları da ekleyip iyice karıştırın. Artık enginarların içine hazırlanan karışımları doldurabilirsiniz. Doldurulan enginarları tencereye yerleştirin. Geniş dipli bir tencereye dik şekilde yerleştirilen enginar dolmaları, yarısına kadar su doldurularak pişirilir. Yaklaşık yarım saat kısık ateşte pişirilen enginarların altını süre dolunca kapatın. Kıymalı enginar dolması artık hazır. Pişen yemeği 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Kıymalı enginar dolması yapımında enginarların kararmaması için limonlu suda bekletilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak, enginarları ne kadar süre limonlu suda tutmamız gerekiyor ve bu süreyi aşarsak enginarların tadında bir değişiklik olur mu?
Cevap yazMerhaba Çiltay,
Enginarların kararmaması için limonlu suda bekletmek gerçekten önemli bir adım. Genellikle, enginarları limonlu suda 15-20 dakika kadar bekletmek yeterli olur. Bu süre, enginarların rengi koruması için idealdir. Bu süreyi biraz daha uzatırsan, enginarların tadında belirgin bir değişiklik olmayacaktır; ancak çok uzun süre bekletmek, enginarların yapısında hafif bir yumuşamaya neden olabilir. Bu nedenle, 20 dakikayı aşmamaya özen göstermek iyi bir fikir olabilir. Afiyet olsun!