Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çanağının Tarifi ve Faydaları

Enginar çanağı, görüntüsü itibarıyla sapsız mantara benzer. Bu bitki, hem kalp hem de karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Taze enginar, yeşil ve sert yapraklara sahiptir. Dışında bulunan kabuklar soyulduğunda çanak kısmı ortaya çıkar. Çanak enginar, taze enginar gibi çeşitli malzemelerle doldurularak harika lezzetlerin oluşmasını sağlar.

Çoğu sebze piştiğinde çiğ halinden çok farklı bir hâl alır. Hatta bazıları tanınmaz bir hâle bürünür. Ancak enginar çanağı, bu yönüyle diğer birçok sebzeden farklıdır. Bu özelliği sayesinde sebzeyi hangi malzemeyle doldurursanız doldurun harika bir görüntüye sahip olur. Özellikle misafirler ve özel günler için hazırlayacağınız sofralarda bu şık görüntüsünden yararlanabilirsiniz. Enginar çanağı, daha çok zeytinyağı kullanılarak pişirilir ve Akdeniz ile Ege Bölgesi mutfağında sıkça tercih edilen bir meze ve zeytinyağlı çeşididir.

Enginar Çanağı Dolmasının Malzemeleri

  • 6 adet enginar çanağı,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
  • Su
İç Harcı
  • 200 gr. dana kıyma,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1/2 adet havuç,
  • 1 yemek kaşığı konserve bezelye,
  • 1 adet küçük boy patates,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı toz şeker,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Yarım demet dereotu,
  • Sıcak su.
Enginar Çanağı Nasıl Yapılır?

Yemeğin yapımı için daha önceden ayıklanan sebzeyi iyice yıkayın ve bir tencereye dizin. Üzerine limon suyu, tuz ve ılık su ilave ederek haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuması için bir kenara alın.

Haşlanan sebzeyi doldurmak için iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce havuç ve patatesi küp-küp doğrayıp tuzlu suda haşlayın. Suyunu çekecek kadar koymaya özen gösterin. Diğer taraftan kuru soğanı yemeklik doğrayın ve biraz zeytinyağıyla birlikte kıymayı da ilave ederek soteleyin. Kıyma ve soğan sotelendiğinde içerisine haşlanan sebzeleri ve konserve bezelyeyi ilave edip karıştırın. En son olarak baharat ve tuzunu da ekleyip harcı hazır hale getirin. Elde edilen harcı çanakların içine doldurun. Enginar çanaklarını yan yana uygun ebatta bir tencereye dizip üzerine sıcak suyla kalan zeytinyağını ve 1 fiske toz şekeri ilave edip yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.

Enginar çanağı dolması piştiğinde üzerine ince doğranmış dereotunu döküp ılık olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ömer Lütfi

12 Temmuz 2024 Cuma

Enginar çanağı dolması yaparken çanakların dağılmaması için nelere dikkat etmeliyim? Patates ve havuç gibi sebzeleri ne kadar küçük doğramam gerekiyor ki iç harcı homojen olsun? Ayrıca, enginar çanağının lezzeti daha iyi ortaya çıkması için hangi baharatları kullanabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ömer Lütfi Bey,

Enginar çanağı dolması yaparken çanakların dağılmaması için öncelikle taze ve sağlam enginar çanakları seçmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, enginarları pişirirken çok fazla haşlamamaya dikkat edin; çok yumuşak olurlarsa dağılabilirler.

Patates ve havuç gibi sebzeleri küçük küpler halinde doğramalısınız. Yaklaşık olarak yarım santimetre küpler halinde doğramak, iç harcın homojen olmasını sağlar ve pişme süresini dengeler.

Enginar çanağının lezzetini artırmak için zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve dereotu kullanabilirsiniz. Ayrıca, damak zevkinize göre biraz kırmızı biber veya kimyon ekleyerek farklı bir aroma katabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Enginar Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Enginar Bitkisi Türleri ve Özellikleri