Enginar Çeşitleri Nelerdir?
22 Haziran 2024

Enginar Çeşitleri Nelerdir?

Enginar Çeşitleri

Enginar, açılmamış çiçek tomurcuğu olan çok yıllık kışlık bir bitkidir. Mor çiçekleri vardır ve sert, dik gövdelidir. Bu bitki çok sıcak ve soğuktan hoşlanmaz. Düzenli olarak tüketilmesi gereken şifalı bir besin kaynağıdır. Dünya üzerinde bilinen 50'den fazla enginar çeşidi bulunmaktadır. Ortalama büyüklükteki bir enginar 25 kalori içerir. Enginarın içeriğinde magnezyum, folat, potasyum, kalsiyum, demir, çinko bulunmaktadır. Ayrıca A, B1, B6, C ve K vitaminleri de içerir. Enginarın bütün bu mineral ve vitaminlerinden yararlanmak için yapraklarıyla tüketilmesi gerekmektedir. Enginarın kanseri, kansızlığı, kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kemik sağlığını da korumaktadır. Ülkemizde yetiştirilen enginar çeşitleri farklı özellikler göstermektedir.

Bayrampaşa Enginarı

Bayrampaşa enginarı, Marmara Bölgesi'nin Bursa ve İstanbul yöresinde yetişmektedir. Bu enginar sofralık ve konservelik bir çeşittir. Oldukça iri, basık başlı ve iri çiçek tablası taşımaktadır. Mayıs ve Temmuz ayları arasında hasat edilmektedir.

Yerli Enginar

Yerli enginar çeşidi, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Yaprakları parçalı olup, başları küçük ve basıktır. Yerli enginar bitkileri verime geç yatar.

Sakız Enginarı

Sakız enginarı İzmir'de Balçova, Çeşme, Mordoğan ve Karaburun yöresinde yetişen bir türdür. Sakız enginarı yaprakları düz, erkenci, başı silindir şeklinde ve aşırı sıkı olmayan bir türdür. Kasım ayında başlayan hasat Nisan ayının sonuna kadar devam etmektedir. Taze tüketime uygun bir çeşittir.

Hibrit Enginar

Hibrit enginar çeşidi hibrit A-106 tohumu ile üretilmektedir. Hibrit enginar çeşidinden 3-4 ay içerisinde ürün alınabilmektedir. Kafası yassı, sapı kalın, başının dışı geniş, içi küçüktür.

Baby Enginar

Baby enginar, bebek enginar ya da enginarın kalbi olarak adlandırılmaktadır. 5 ila 7 cm'lik enginar başlarına baby enginar denir. Bu türde enginarın yaprakları olgunlaşıp sertleşmeden toplanır. Yaprakları yumuşak ve besleyicidir. Yapraklı olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

İspanyol Enginarı

İspanyol enginarı, yaz mevsiminde yetişmektedir. Uçan daireye benzer bir şekli vardır. Boyutu küçük ve kenarları tırtıklıdır. Beyaz, yeşil ve sarı renklerde bulunur. Daha olgunlaşmamış hali daha yumuşaktır. İspanyol enginarı 6-7 cm çapına geldiğinde pişirilir.

Ekstra Bilgiler

Enginarın sağlık üzerindeki etkileri oldukça geniştir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudu korur. Ayrıca, karaciğer sağlığını destekler ve karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Enginarın lif içeriği yüksektir, bu da sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sorunları önler. Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan enginar, aynı zamanda kan şekeri seviyelerini de düzenler. Düzenli olarak tüketilmesi, genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Teslime

07 Mayıs 2024 Salı

Merhaba Ben Isparta da enginar yetiştirmek istiyorum uygun çeşit nedir ne zaman dikmeliyim bilgi verir misiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Eryıldız

Ben size toprağı ,iklimi, suyu uygun olduğundan dolayı Akdeniz Bölgesi nde yetişen yerli enginar yetiştimenizi öneririm. Yeterli derecede ısı, ışık, hava, su vb.yetişmesi için gerekli olan her türlü ihtiyacı karşılandığı takdirde başka türlerini de yetiştirebilirsiniz. Yetiştirmek için çeşidi bol, birçok hastalığa iyi gelen , vitamini çok güzel bir bitki seçmişsiniz.

2. Cevap
cevap

Tınaz

Merhabalar enginar oldukça faydalı sebzelerden biridir . İçerisinde bol miktarda vitaminler bulunur ve lezzetli bir besin olması nedeniyle çok tüketilir . Yetiştirilmesi için ise ılıman iklim ister. Ilıman iklimlerde yetisen Bü bitki çok sıcak ve çok soğuk bölgelerde yetişmez. Uygun iklim koşulları sağlanırsa yetişmesi mümkün olur

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Nasıl Temizlenir?

Enginar Nasıl Temizlenir?

Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Enginar Yaprağı Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Enginar Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Nasıl Haşlanır?

Enginar Nasıl Haşlanır?

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?