Enginar Nasıl Temizlenir?
12 Temmuz 2024

Enginar Nasıl Temizlenir?


Enginar genellikle pazarlarda ve marketlerde hazır temizlenmiş olarak satılmaktadır. Ancak pazardan aldığınız enginarları evinizde de kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Dışında sert bir kabuğu olan enginarın doğru temizleme tekniği ile zorlanmadan evde temizleyebilirsiniz. Enginarın dışındaki kaba yaprakları temizledikten sonra en sağlıklı pişirme yöntemi, kesmeden bütün olarak pişirmektir. Aslında enginarın sağlık için en yararlı kısmı, pişen yapraklarının iç tarafında bulunan etli kısmıdır. Ayrıca sakız enginarın yaprakları hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. Eğer enginarın tüm yapraklarını soymanız gerekiyorsa bu işlemi mutlaka pişirmeden önce yapmalısınız. Bu sayede enginarın hem besin değerini hem de lezzetini korumuş olursunuz.

Enginar Nasıl Temizlenir, Püf Noktaları Nelerdir?

Enginarı soyarken ellerinize eldiven giyerseniz dış kabuğunun rengi elinize geçmemiş olur. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için sap kısmından tutarak sağa sola sallayınız. Eğer elastik olarak enginar sallanıyorsa taze olduğunu gösterir. Ancak enginarı seçerken mutlaka yapraklarının çok açılmamış, yarasız beresiz, sıkı ve ağır olmasına dikkat etmelisiniz.

Sakız Enginar Nasıl Temizlenir?

Sakız enginarı, Bayrampaşa enginarına göre biraz farklı temizlenir. Özellikle sakız enginarın körpe yaprakları pişirilirken de kullanılır. Sakız enginarını temizlerken sadece alt kısmında kalan iki sıra yaprağı kopartınız ve tepesindeki yaprakları keskin bir bıçak yardımıyla kapak şeklinde keserek temizleyiniz. Enginarın üst kısmında yaprakların kalması gerekmektedir. Daha sonra kaşık ile göbek kısmında bulunan tüyleri kolayca çıkarabilirsiniz. Sakız enginarının sap kısmını kestikten sonra salatalarda, cacıkta, yemekte ve çorbada kullanmak için ayırabilirsiniz. Enginarı temizleme işlemi bittikten sonra kararmaması için limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz.

Bayrampaşa Enginarı Nasıl Temizlenir?

Özellikle çanak kısmı kalacak şekilde Bayrampaşa enginarı temizlenmelidir. Öncelikle enginarı kesme tahtasının üzerine yan yatırınız ve üst kısmından iki parmak kadar keskin bir bıçak yardımıyla keserek çıkarınız. Ardından en dış kısımda kalan sert yaprakları elinizle teker teker kopartınız. Daha sonra enginarı çevirerek kalan yaprak kalıntılarını keskin bıçak ile düzeltiniz. Enginarın iç kısmında bulunan tüylü bölgeyi kaşık ile oyarak çıkarabilirsiniz. Göbeğin iç kısmını kararmaması için mutlaka yarım limon ile ovduktan sonra limonlu suyun içinde bekletmelisiniz.

Ekstra Bilgiler

Enginar temizlerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Enginarı temizlerken hızlı hareket etmek, kararmasını önlemek açısından önemlidir.
  • Temizleme işleminden sonra enginarları limonlu suya batırmak, renginin korunmasını sağlar.
  • Enginarın çanak kısmı, çeşitli yemeklerde kullanılabilir ve çok lezzetlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aksın

12 Temmuz 2024 Cuma

Enginar temizlerken ellerimin renginin bozulmaması için gerçekten eldiven giymem mi gerekiyor? Ayrıca, enginarın taze olup olmadığını sallayarak mı anlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aksın,

Evet, enginar temizlerken ellerinizin renginin bozulmaması için eldiven giymek iyi bir fikirdir. Eldiven kullanmak, enginarın kararmasına neden olan maddelerin ellerinize bulaşmasını önler. Ayrıca, limonlu suya batırarak da ellerinizi koruyabilirsiniz.

Enginarın taze olup olmadığını anlamak için sallamak yerine, sapının sert ve diri olmasına dikkat edebilirsiniz. Taze enginarın yaprakları sıkı ve parlak olur, eşit şekilde dağılmamış olmalıdır. Sapını büktüğünüzde kolayca kırılıyorsa tazedir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?