Pirinçli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Pirinçli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Enginar Dolması

Pirinçli enginar dolması, zeytinyağlı veya etli olarak yapılabilen özel bir yemektir. Enginar, diğer sebzelere göre daha pahalı ve bulunması zor bir sebze olarak bilinir. Dış görünüşü itibariyle ananasa benzeyen bu sebze, sert ve yeşil bir kabuğa sahiptir. Enginar dolmasının içini doldurabilmek için yaprakların iç kısmını biraz açarak genişletmek ve ortada kalan kısmını tamamen çıkartmak gerekmektedir.

Pirinçli Enginar Dolması Malzemeleri

  • 3 adet taze enginar
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet limon
  • 250 gr yağlı dana kıyma
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam dereotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 5 su bardağı kaynar su
  • 1 fiske nane

Pirinçli Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginarın sapını kesin ve geriye kalan enginarın dış kabuklarını bir kat soyun. Enginarın sivri kısmından itibaren iki parmak ölçüp bu kısmı enginardan ayırın. Kalan şişman gövdenin orta kısmında bulunan mor yaprakları tamamen çıkarın. Ortaya çıkan tüylü kısmı kaşık yardımıyla ayıklayabilirsiniz. Enginarda hiç tüy kalmadığında içini limonla kararmaması için ovun ve daha sonra limonlu suda bir süre bekletin.

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla birlikte kısık ateşte biraz kavurun. Daha sonra üzerine pirinç ve baharatları ekleyip yaklaşık 5 dakika boyunca pişirin. En son olarak dereotunu ekleyip ocaktan indirin. Enginarı limonlu sudan çıkarıp yıkayın ve iç harcını içine doldurun. Geniş ve derin bir tencereye pirinçli enginar dolmalarını dizin. Üzerine sıcak suyu ekleyip yaklaşık 50 dakika boyunca pişirin.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Enginar dolmasının yapımı zorlu gibi görünse de, birkaç püf noktasına dikkat edildiğinde lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. Enginarların kararmaması için limonlu su kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca, iç harcın lezzetini artırmak için damak zevkinize uygun baharatlar ekleyebilirsiniz. Enginar dolması genellikle sıcak olarak servis edilir, ancak soğuk olarak da tüketilebilir. Yanında yoğurt veya salata ile servis yapılması önerilir.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Enginar Yaprağı Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Enginar Yaprağı Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Enginar Çiğ Yenir mi?

Enginar Çiğ Yenir mi?