Enginar Yemek Çeşitleri Nelerdir?
22 Haziran 2024

Enginar Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Enginar, mevsimin en özel sebzelerinden biridir. Hazmı kolay, düşük kalorili ve kendine has bir tada sahip olan enginar, Nisan ayında en bol bulunan sebzelerden biridir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan enginar, karaciğer dostu olarak bilinir ve karaciğeri güçlendirir. Mineral ve vitamin açısından zengin olan bu sebze, düşük karbonhidrat ve yağ içeriği sayesinde diyet listelerinde sıkça yer alır. Ayrıca romatizma hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Pazarda ve markette gördüğümüz bu değerli sebze, sayısız sağlık faydası sunar.

Etli Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 4 tane enginar
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  • Tuz, karabiber
  • 6 yemek kaşığı pirinç
  • 2.5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Etli Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginarların tencerede düzgün durmaları için saplarını kesiniz. Tepesindeki tüm yaprakları kesip, ortasında bulunan tüyleri çıkarınız. Ardından yıkayarak, kararmamaları için limonlu suda bekletiniz. Bu sırada iç harcını hazırlayınız. İç harcı için soğanları rendeleyerek, pirinç, baharat, dereotu ve zeytinyağının yarısını da ekleyerek kıymayı iyice harmanlamaya başlayınız. Enginarların yapraklarını elleriniz ile açabildiğiniz kadar açmaya çalışınız. Açtığınız orta yere hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı koyunuz. Ardından enginarları tencereye dizip, suyu ve zeytinyağını ekleyiniz. Kapalı olarak 45 dakika kadar pişiriniz.

Enginarlı Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı kaynamış su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane tavuk bulyon
  • Dereotu
  • Tuz
  • 1 kase bezelye
  • 2 tane enginar
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • Yarım limon suyu

Enginarlı Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinçleri önceden güzelce yıkayıp ister soğuk ister sıcak suyla ıslatınız. Diğer yandan enginarları temizleyip dörde beşe bölünüz. Enginarları tencereye koyup, üzerine yarım limon suyu, zeytinyağı, tuz, bezelye ve suyu ekleyerek haşlamaya bırakınız. Pilava geçecek olursak, soğanları ince ince doğrayarak sıvı yağ ve tereyağında soteleyip, pirinçleri ilave ediniz. Haşlanmış bezelye ve enginarları da süzerek kavrulan pirinçlerin üzerine ekleyiniz. Ardından sıcak suyu ve 1 tane tavuk bulyonu da ekleyerek pişirmeye bırakınız. Pilav suyunu çekince bir kere karıştırıp kapağını kapatarak demlenmeye bırakınız. Son olarak da ince kıyılmış dereotunu ekleyiniz. Böylece pilavınız hazır hale gelmiştir.

Ekstra Bilgiler

Enginar, aynı zamanda antioksidan özellikleriyle de dikkat çeker. İçerdiği C vitamini, K vitamini, folat ve magnezyum gibi besin maddeleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır. Ayrıca, enginarın içerdiği lif miktarı sindirim sağlığını destekler ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu nedenle, enginar yemekleri sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlık açısından da oldukça faydalıdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Enginar Çiğ Yenir mi?

Enginar Çiğ Yenir mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Enginar Tohumu Nasıl Tüketilir?

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Enginarın Karaciğere Faydaları Nelerdir?

Enginarın Karaciğere Faydaları Nelerdir?

Enginar Nasıl Haşlanır?

Enginar Nasıl Haşlanır?

Güncel

Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Güncel

Kuzu Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri